КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ НИВОТО НА ЕЗИКА СЛЕД ЗАВЪРШЕНИ КУРСОВЕ?

71
298

Макар и често да не ни се иска да го признаем, всяко хубаво нещо достига до своя край, включително и успешното обучение при нас! Това всъщност е повече хубава новина, отколкото лоша, тъй като основната ни цел е да предоставим качествено обучение, което да надгради вашите знания така, че да не остават пропуски и да не се налага да повтаряте едно и също до безкрай. Ако вече си изкарал един или няколко курса при нас и си достигнал желаното ниво в езика, но сега те притеснява как ще го поддържаш, прочети надолу, защото сме ти подготвили полезни и практични съвети, с които да не оставяш знанията ти да “ръждясат”! 

 

Четене – книги, статии, а защо не…и дневният ти хороскоп на чужд език 😀

Колкото и “модерни” алтернативи за получаване на информация да се появяват с времето, четенето несъмнено си остава най-обогатяващо и най-развиващо ума! Нищо не може да те пренесе в други светове по този начин, който може да ти предложи художествената литература. Има голямо разнообразие от такава за всякакви нива и езици (можеш да погледнеш и нашия списък с книги на английски език за различните нива), така че със сигурност все нещо ще пасне на твоите интереси и предпочитания. Ако не се усещаш достатъчно уверен или пък нямаш време да се посветиш на цяла книга, добра идея е да избереш теми, които са ти интересни и да се поразровиш за статии на съответния език, публикувани, разбира се, от достоверни източници. От изключителна важност е да избереш тематика, която да те кара да искаш да четеш още и още, за да го правиш с удоволствие и нетърпение, вместо с нежелание и досада!

 

Слушане на аудио книги и подкасти

Подкастите набират изключителна популярност напоследък като масово се записват като тип “интервю” и могат да се гледат както като видео, така и да се слушат, докато сте в движение. Разнообразието от теми е наистина огромно и могат да се намерят на всякакъв език. Страхотен вариант са за научаване на повече раговорни и ежедневни изрази, определено увличат и времето минава неусетно. Ако желаеш пък да слушаш нещо, което да съдържа фрази и изрази на по-високо ниво, аудио книгите със сигурност са по-добрата опция за теб. 

 

Филми и сериали

С тази точка не ти казваме нищо ново, НО знаеш ли, че има интернет източници, в които авторите специално са се постарали да посочат какви филми и сериали са подходящи за различните нива в езика? Горещо те съветваме да провериш, за да подбереш най-подходящия за теб, който да не те натоварва, а да ти помага да разпускаш и едновременно с това да поддържа твоите знания. 

 

Водене на дневник (Journaling)

Това е една по-интересна алтернатива, която може да бъде и страхотно упражнение за ментално здраве и поставяне на цели. Мнозина психолози препоръчват воденето на дневник, в който да си записваш ежедневно различни неща по твое желание – планове за деня, благодарности, цели, мечти, а дори и сънища. На пазара се предлагат и вече готови такива, ако не си достатъчно креативен сам да измислиш концепция на своя “дневник”. А защо пък да не го водиш на езика, който си изучавал до момента? Така ще комбинираш неговото развитие с твоето личностно такова и ще се чувстваш истински удовлетворен от отделеното време. 

 

Участие в езикови събития и куизове

На много места вече се предлагат всякакви куизове за чужденци, в които можеш да се включиш и не само да обогатиш общата си култура, но и да се запознаеш с естествени носители на чужд език, с които да разговаряш и да разшириш своите контакти. Разбира се, добре дошъл си и на нашите езикови вечери, които са винаги изпълнени с много разговори, смях и забавления! Препоръчваме да следиш в социалните мрежи и тук на сайта за предстоящи такива. 

 

Разговори с естествени носители на езика, приятели ииии…дори със себе си 😀

Ако имаш приятели, познати или колеги, чийто майчин език не е българският, това наистина е чудесно и предлага страхотна възможност да упражняваш наученото, така че не се колебай да разговаряш с тях колкото се може повече. Ако пък няма с кого да разговаряш, колкото и странно да звучи, можеш и сам да развиваш езиковите си умения като от време на време четеш текстове на глас, за да не губиш своето произношение или пък да опиташ да правиш монолози пред огледалото (което между другото се препоръчва и като успешно упражнение за говорене пред хора /public speaking/ и да, няма нищо неестествено или ненормално). 

 

Безплатни материали от HOME

 

В HOME все повече се стараем да бъдем възможно най-полезни на своите минали, настоящи и бъдещи курсисти като предлагаме различни материали, с които да упражниш своя език. Можеш да разгледаш нашите видео уроци и викторини в социалните мрежи напълно безплатно, а ние обещаваме да предлагаме все повече такива неща в бъдеще! 

Ключът към това да поддържаш своите езикови знания и умения е следния – по малко, но редовно! Което и от предложенията ни да избереш, важно е да бъдеш постоянен, защото език се учи трудно, но, за съжаление, лесно избледнява. Не позволявай усилията ти да отидат на вятъра, а направи план за действие и започни СЕГА!