КАК ДА СИ „ПОЧИНЕМ“ ОТ ПОЧИВКАТА И ДА НАСТРОИМ УМА СИ НА РЕЖИМ ЗА РАБОТА И УЧЕНЕ?

71
298

Всички обожаваме дългите летни дни и прохладните вечери близо до морето, а щом усетим първите признаци на есента, нивата на вълнение рязко спадат и на фон в главата ни започва да звучи “Wake me up when September ends” на групата Грийндей 😀. Няма какво да се лъжем, връщането към “реалността” след летните почивки често представява “тежък сблъсък” и може би никой не би отказал да получи някой друг съвет (или “хак”, както е модерно да се казва) за справяне с тази промяна. Ето няколко идеи от нас как да пренастроите ума и тялото, и да преминете в режим за работа и учене:

1 – Не го оставяйте за последния момент – отделете си няколко “нулеви” дни:

Ако имате тази възможност, отделете си няколко дни между летните почивки и първите работни дни, в които да настроите тялото и ума си за подновяване на стандартното ви ежедневие. Ако до последния ден лежите на плажа, а на следващия трябва да сте вече на работа, училище или университет, това определено ще е ненужен шок за вас. Отделете тези дни да подредите дома си, да изберете тоалет за първите работни/учебни дни, да си починете в уютна домашна обстановка и да се насладите на време само за вас.

2 – Поставете си цели и си ги запишете:

Колкото и да е трудно за някои от нас да работим с планове и графици, когато нежеланието да се върнем към рутината надделее, те определено помагат. С идването на есента, вероятно има неща, които сте решени да завършите до края на годината и такива, които ще оставите за следващата. Напук на “новогодишните обещания”, ние ви съветваме да започнете с поставянето на цели сега, за да имате мотивация да завършите успешно предходната година и да започнете новата с повече мотивация.

3 – Подновете старите си контакти по интелигентен начин:

Ако сте били в дълъг летен отпуск или пък в лятна ваканция (ако сте ученици или студенти), вероятно нямате търпение да видите отново своите колеги и съученици, за да споделите преживяванията си. Отделете време за това по време на почивките или извън работно време, за да не пречи това “наваксване” на работния процес и да засили нежеланието да се върнете към работните или академичните си задачи. “Ретроспекцията” към изминалия летен безгрижен сезон също така може да засили неприятните чувства спрямо работата и ученето, затова го правете с мярка!

4 – Физическа активност

С най-добри чувства искаме да поздравим тези, които по време на лятото са успели да запазят добра физическа активност и здравословен хранителен режим, но ако сте от онези, които са изпили няколко коктейла в повече и не са броили калории – няма страшно, ние напълно ви разбираме! Първо и най-важно – не се обвинявайте! Опитайте да се завърнете към рутината си лека полека и отново да включите в нея любимите си физически активности – спорт, танци, фитнес или пък разходки на открито. Доказано е, че това ще помогне не само на вашето тяло да се почувства по-добре, но и ще освободи излишния стрес, който вероятно ще се натрупа покрай подновяването на задачите.

 5 – Награждавайте се!

Работните и академичните задачи със сигурност са се натрупали, не се опитвайте да свършите всичко наведнъж и за норматив, никой не очаква това от вас! Опитайте се да не си поставяте твърде високи цели и се поощрявайте при постигнат успех, дори и той да изглежда минимален във вашите очи. Не се вглъбявайте твърде много в задачите, а си отделете време и за забавления – след края на работния/учебния ден или през уикенда.

6 – Започнете още нещо ново!

Есента е най-прекрасното време за нови начинания! Лятната жега си е отишла, а мразовитата зима е още далече, а с нея и желанието ни просто да се сгушим под меко одеяло и да гледаме филми. Есента предлага милион възможности за нови начинания, както на открито, така и на закрито и ни позволява да се насладим на последните месеци от годината, като ги използваме мъдро! А защо не и да научим нов език? НАШИТЕ ЕСЕННИ КУРСОВЕ СА ВЕЧЕ ПЛАНИРАНИ И ВИ ОЧАКВАТ! Направете си този подарък, докато умът ви е все още отпочинал – добавете към рутината си нещо, което ще ви обогати , но и разнообрази, ще надгради знанията ви, но и ще създаде нови контакти, с които да споделяте по чаша кафе…или пък вино и занапред!