КОИ СА НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЗА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ И СТРУВА ЛИ СИ ДА ИНВЕСТИРАШ В ЕЗИКОВ КУРС СЕГА

71
298

Неформалното обучение все повече набира скорост и има все по-голяма “тежест” при разглеждането на вашето CV, когато си търсите работа. Разбира се, университетските дипломи далеч не са непотребна квалификация, но особено що се отнася до владеенето на чужди езици, отдавна “филология” или “лингвистика” не са единствените Ви опции за разширяване на хоризонтите. Кадри, които знаят множество езици (като тук дори не броим английския език, той си е почти задължително изискване и необходимост), стават все по-желани и търсени от работодателите, затова е добре да знаем накъде да се насочим, за да можем впоследствие наистина да се възползваме от голям брой възможности, от които да изберем най-добрата. Редно е и да отбележим, че изучаването на един език от “нулата” до “работно ниво” е и сериозна финансова инвестиция, така че определено следва да помислим преди да предприемем първата крачка. За да бъдем полезни, подготвили сме за теб списък с езици, които са най-търсени и предпочитани в работните среди в България:

Немски език

Най-търсеният чужд език за работа след английския език определено си остава немският – повече от половината обяви за работа с чужд език са за специалисти с немски. Този език се търси в множество различни сфери на работа – обслужване на клиенти, търговия, финанси и т.н.

Френски език

Френският език също е много търсен към настоящия момент, като определено се наблюдава недостиг на кади с добро владеене (ниво B2/C1), тоест ако имаш познания в този език, със сигурност би било добра идея да ги надградиш.

Испански език

Като вторият най-говорим език в света, испанският все още е на челни позиции, що се отнася до търсене и предлагане на работа. Горещо съветваме да се замислите над изучаването на този така благозвучен и истински “пламенен” език! Познанията по испански могат да Ви послужат не само за комуникация с хора от Испания, но и в латиноамерикански държави като Мексико и Перу, както и в САЩ.

Нидерландски език

През последните години нидерландският език е едно страхотно допълнение към твоята автобиография, тъй като множество outsourcing компании преливат от позиции с нидерландски, а ако той е комбиниран с английски или немски, направо ще бъдете “шестица от тотото” за работодателите.

Италиански език

Италианският език винаги ще влезе в употреба не само що се отнася до Вашите лични почивки и пътувания, но и в търсенето на работа – той е изключително популярен в сферата на бизнеса, търговията и модата.

Руски език

Руският език се търси най-вече в сферите на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, тоест, ако дистанционната работа не е за теб, има голям шанс да си намериш подходяща работа в хотел или ресторант с руски език.

 

Арабски език

В сферата на продажбите арабският език е много търсен като там и базови познания се оценяват високо, тъй като определено изучаването на този език е нелека задача и специалисти в България определено липсват.

Скандинавски езици – датски, норвежки, шведски и фински

Скандинавските езици набират все по-голяма популярност в обслужването на клиенти и обяви за работа с тях не липсват, като преобладаващите са позиции в кол центрове.

Румънски език и унгарски език

Отворените позиции с румънски или унгарски език определено не са малко, но пък и те бързо биват затваряни, тъй като, макар и учудващо, в България не липсват кадри, които да владеят тези езици на добро ниво.

В заключение можем да кажем, че езиците наистина са богатство и изучаването им е винаги добра идея, независимо дали става въпрос за личностно или професионално развитие. А ти заяви ли вече участие в есенните ни курсове? Побързай, тъй като местата привършват!